Definitia site-urilor de socializareThis is a featured pageDefinim site-urile de socializare ca fiind servicii bazate pe web care permit indivizilor sa construiasca un profil public sau semi-public intr-un sistem limitat, sa conceapa o lista cu alti utilizatori cu care vor sa fie conectati, sa vada si sa traverseze lista acestora de prieteni, si cele facute de altii in interiorul sistemului. Natura si nomenclatura acestor conexiuni poate sa varieze de la un site la altul.
In timp ce noi folosim termenul de site de socializare pentru a ddescrie acest fenomen , termenul de site de socializare apare si in discursuri oficiale, si deseori cei doi termeni sunt folositi intersanjat. Alegem sa nu folosim termenul de socializare din doua motive: accent si diversitate. Desi socializarea este posibila pe aceste site-uri, pentru multe dintre ele nu este utilitatea de baza, si nici ceea ce le diferentiaza de alte forme de comunicare mediata prin intermediul computerului.

Ceea ce face site-urile de socializare unice, nu e faptul ca permit indivizilor sa cunoasca straini, ci faptul ca permit utilizatorilor sa alcatuiasca si sa faca publica reteaua lor de socializare(prietenii). Rezultatele pot fi legaturi intre indivizi care in alte circumstante nu ar fi facute, dar adesea nu acesta e scopul , si aceste legaturi sunt deseori facute intre cunostiinte, care au legaturi si in afara site-urilor. Pe multe site-uri de socializare, participantii nu cauta neaparat sa faca cunostiinta cu altii, ci sa relationeze cu presoanele pe care deja le cunosc.

In timp ce site-urile de socializare au implementat o multitudine de caracteristici tehnologice, colloana lor vertebrala consta in profile vizibile care afiseaza listele de prieteni care sunt la randul lor utilizatori ai sistemului. Dupa inscrierea pe un site de socializare un individ este rugat sa completeze un formular care contine o serie de intrebari, care in mod obisnuit includ descrieri precum varsta, locatia, interese si o sectiune ‘despre mine’. Majoritatea site-urilor incurajeaza utilizatorii sa uploadeze o poza de profil. Unele site-uri permit adaugarea de continut multimedia , sau modificarea aparentei profilului. Altii, precum Facebook permite utilizatorilor sa adauge module(‘aplicatii’) prin care sa dezvolte profilul lor.

Vizibilitatea unui profil depinde de site si de discretia utilizatorului. Din constructie profilele de pe Friendster si Tribe.net sunt parcurse de crawlerele motoarelor de cautare, facandu-le vizibile pentru oricine, indiferent daca cel ce vizualizeaza are cont sau nu. Alternativ LinkedIn controleaza continutul pe care un cititor in funcite de faptul daca el sau ea are un cont platit sau nu. Site-uri precum MySpace permit utilizatorilor sa aleaga daca profilul lor este public sau este numai pentru prieteni.Facebook abordeaza acest subiect dintr-un alt punct de vedere. Utilizatorii care fac parte din acelasi grup de prieteni pot sa vada profilul unlul altuia, cu exceptia cazului in care proprietarul a decis sa nu permita celor din grup sa ii vada profilul. Variatii structurale precum vizibilitatea si accesul sunt criteriile de baza prin care site-urile de socializare se diferentiaza intre ele.

Dupa inregistrarea pe un site de socializare, utilizatorii sunt rugati sa ii identifice pe cei din sistem cu care au legatura. Etichetarea legaturilor depinde de site: ‘prieteni’, ‘contacte’, ‘fani’. Majoritatea site-urilor de socializare cer confirmarea bidirectionala a prieteniei, dar unele nu o cer. Aceste legaturi unodirectionale sunt uneori catalogate ca si ‘fani’ sau ‘urmasi’, dar majoritatea site-urilor ii numesc si pe acestia ‘prieteni’. Termenul de ‘prietenie’ poate duce in eroare, deoarece conexiunea nu inseamna neaparat prietenie in adevaratul sens, iar motivul pentru care utilizatorii se interconecteaza sunt diverse.

Afisarea publica a prieteniilor este o componenta cruciala a site-urilor de socializare. Listele de prieteni contin linkuri catre profilul fiecarui prieten permitand utilizatorilor sa parcurga graful retelei dand click prin listele de prieteni. Pe majoritatea site-urilor listele de prieteni sunt vizibile pentru oricine ii este permis sa viziteze profilul, desi sunt si exceptii. De exemplu unii utilizatoriMySpace au reusit sa isi ascunda lista de prieteni, siLinkedIn permite optarea pentru afisare sau nu.

Majoritatea site-urilor de socializare ofera utilizatorilor un mecanism prin care acestia pot lasa mesaje pe profilurile prietenilor. Aceasta functiune inseamna in general lasarea de ‘comentarii’. In plus site-urile de socializare au de obicei o caracteristica de private messaging similara cu cea de webmail. Desi atat comentariile, cat si mesajele private sunt populare, pe majoritatea site-urilor de socializare nu sunt disponibile pe toate site-urile.

Nu toate site-urile de socializare au avut de la inceput acest scop. QQ a pornit ca un serviciu de mesaje instant chinezesc, LunarStorm ca un site de comunitate,Cyworld ca si un forum corean, si Skyrock(fostul Skyblog) a fost un serviciu francez de blogging inainte de a adauga caracteristici specifice site-urilor de socializare.

In afara de profile, prieteni, comentarii si mesagerie privata, site-urile de socializare se deosebesc in general dupa caracteristici si utilizatori. Unele au capacitatea de video si foto-sharing, altele au incorporata tehnologie de blogging si mesaje instant. Exista site-urid de socializare specific mobile(ex: Dodgeball), dar si altele bazate pe web suporta intr-o masura mai limitata interactiuni prin interfata mobila(ex:Facebook,MySpace si Cyworld). Multe site-uri de socializare au ca tinta oameni din regiuni geografice, lingvistice specifice, desi aceasta nu determina in totdeauna constituenta site-ului. De exemplu Orkut a fost lansat in SUA, cu o interfata numai in engleza, dar brazilienii vorbitori de portugheza au devenit repede grupul dominant de utilizatori. Unele site-uri sunt concepute special cu specific etnic, religios, orientare sexuala, politica sau alte categorii. Exista site-uri de socializare chiar si pentru caini(Dogster) si pisici(Catster), desi proprietarii animalelor trebuie sa se ocupe de profilele acestora.


pasereadi
pasereadi
Latest page update: made by pasereadi , Jul 2 2008, 8:18 AM EDT (about this update About This Update pasereadi Edited by pasereadi

8 words added
8 words deleted

view changes

- complete history)
Keyword tags: None
More Info: links to this page
Started By Thread Subject Replies Last Post
balky6 *** sa faci sa nu te plictisesti la calculator 0 Oct 2 2011, 3:56 AM EDT by balky6
Thread started: Oct 2 2011, 3:56 AM EDT  Watch
Nu demult am primit un mass din lista mea de mes mai exact era un sait in care am intrat pe www.kissid.ro si ma simt in largul meu.Iti faci prieteni in fiecare zi si gasesti id-uri de fete si baieti din toata tara te poti uita la fiecare in parte avem posibilitatea de a da plus si cu acele plusuri sa comandam si niste premii acum depinde si acte voturi faci fiecare premiu are un numar de voturi gasesti de la id-uri statusuri pana la avatare si multe alte chestii cu www.kissid.ro care iti poti omora timpul liber
1  out of 1 found this valuable. Do you?    
Keyword tags: None
afaceristonline afaceri online chistig sigur 0 May 22 2010, 4:59 AM EDT by afaceristonline
Thread started: May 22 2010, 4:59 AM EDT  Watch
Va invit sa faceti parte din cea mai profitabila afacere din internet un adevarat motor de facut bani detali pe http://afaceristonline.blogspot.com/ inregistrari pe https://acme-people-search.com/125proof.php?ref=1272018026DLLK fara investiti.
http://cbglobe.com/x.cgi?id=SANYPEGASUS
1  out of 1 found this valuable. Do you?    
Keyword tags: afacere invit profitabila
Showing 2 of 2 threads for this page